09
paź

Piekarnia świebodzice

Konfrontację o zdrowe żywienie brytyjskich dzieci nawiązał Jamie Oliver, człowiek połączony z kuchnią oraz kulinariami, właściciel przedsiębiorstwa kuchni, kochający łatwe i dorodne posiłki. Przez wiele lat nie był w stanie wydedukować, dlaczego młodych ludzi w szkołach brytyjskich nabijane są śmieciowym jedzeniem wywodzącym od firm cateringowych, przygotowanym w szkolnych kuchniach z głęboko zamrażanych towarów i półproduktów, podczas gdy okolice miast oraz miasteczek pełne są drobnych wytwórców żywności, którzy produkują w dogodnych cenach towary żywnościowe pełnowartościowe, bez użycia chemicznych środków i polepszaczy potraw – zobacz tradycyjne pieczywo. Batalia trwała wiele lat, jednak Jamie osiągnął sukces. Wykazał, że szkolne posiłki w żadnym wypadku nie są dużo droższe od tych cateringowych, a ich wartość zdrowotna jest zdecydowanie większa. Udało się zdobyć dofinansowanie od brytyjskiego rządu, wydaje się w związku z tym, że na razie sytuacja przebiega pomyślnie dla zdrowia brytyjskich dzieci. Wobec tego ze zdziwieniem można odnotować fakt, że polskie szkoły, w których zespół pań kucharek przygotowywał codziennie dzieciom łatwe jednakowoż smaczne oraz zdrowe posiłki, chcą odejść od tego modelu na rzecz obsługi cateringowej.

Pozostałe artykuły:

Comments are closed.